Num Lock: Hvad det er, og hvordan det virker

Indholdsfortegnelse:

Num Lock: Hvad det er, og hvordan det virker
Num Lock: Hvad det er, og hvordan det virker
Anonim

De fleste tastaturer har en tallåsfunktion, inklusive tastaturer med udpegede numeriske taster over bogstavtasterne. Selv kompakte bærbare tastaturer har en Num Lock-tast. Nøglens navn kan variere fra Num Lock til NumLock eller NumLK eller noget lignende, men funktionaliteten forbliver den samme.

Her er et kig på, hvordan Num Lock-tasten fungerer, hvordan man finder den og tænder den, og hvordan man bruger den.

Selvom tastaturer er forskellige afhængigt af producent og model, bør oplysningerne her gælde for de fleste bærbare og stationære pc'er. Vi vil også forklare, hvorfor Mac'er ikke har en Num Lock-tast, men tilbyder en vis tilgængelighedsfunktionalitet via det numeriske tastatur.

Hvad gør Num Lock?

En tallås-tast erstatter funktionerne for visse taster på tastaturet med et numerisk tastatur. Nogle computere slår automatisk nummerlås til under opstart, men du bliver nødt til at aktivere funktionen manuelt på de fleste kompakte tastaturer.

Denne ofte ignorerede funktion kan være nyttig i flere situationer. Nogle mennesker finder det f.eks. nemmere at indtaste lange talsekvenser ved hjælp af et tastatur, som dem, der findes på telefoner og lommeregnere. Du bliver også nødt til at aktivere Num Lock nogle gange for at skrive speci altegn som krøllede anførselstegn.

Hvor er Num Lock-nøglen?

Traditionelle tastaturer til stationære computere har et tastatur på højre side ud over den vandrette række af t altaster over bogstavtasterne. Dette kaldes det numeriske tastatur. Num Lock-tasten er norm alt placeret i øverste venstre hjørne af tastaturet.

Hvis du bruger en bærbar computer med et numerisk tastatur, vil Num Lock-tasten være på samme sted som et skrivebordstastatur. Kompakte bærbare tastaturer har dog ikke et numerisk tastatur, så tallås-funktionalitet deler norm alt en tast med en anden tast, såsom Scroll Lock-tasten, nær tilbagetasten.

Hvis en tast har to funktioner, kan den alternative funktion være mærket med en anden farve. Hold Fn (funktion)-tasten nede, og tryk på Num Lock for at aktivere den. På nogle tastaturer er der en bestemt tast til nummerlås, men du skal stadig holde Fn nede, mens du trykker på den. Hvis Num Lock er mærket med samme farve som Fn-tasten, er dette sandsynligvis tilfældet.

Bærbare tastaturer varierer og kan have forskellige konfigurationer.

Hvad med Macs?

På Mac-tastaturer med et numerisk tastatur fungerer t altasterne kun som t altaster, så der er ikke behov for en separat tallåsfunktion. Ryd-tasten er typisk placeret, hvor Num Lock-tasten ville være på et pc-tastatur.

Selv om de ikke teknisk understøtter nummerlås, har de fleste Mac'er en indbygget tilgængelighedsfunktion kaldet Mouse Keys, der lader brugere styre markøren med det numeriske tastatur. Hvis dit tastatur holder op med at fungere, fordi musetasterne er aktiveret, kan du prøve at trykke Clear eller Shift+Clear for at nulstille det.

Sådan slår du Num Lock til og fra

Tryk på Num Lock-tasten på dit tastatur for at slå nummerlåsfunktionen til. Mange tastaturer har en LED, der lyser, når Num Lock er aktiveret. Nogle computere aktiverer automatisk nummerlås under opstart, i hvilket tilfælde et tryk på Num Lock-tasten vil deaktivere det.

Når den er aktiveret, vil nummerlåstasten forblive aktiv, indtil du deaktiverer den. Num Lock fungerer ligesom Caps Lock-funktionen, idet den kan slås til og fra ved at trykke på den relevante tast. Uanset hvilket tastatur du bruger, skal du slå Num Lock fra på samme måde, som du tænder det.

Sådan bruges Num Lock i Windows 10 med skærmtastaturet

Hvis din Num Lock-tast er ødelagt eller mangler, er det stadig muligt at aktivere nummerlåsfunktionen med Windows-skærmtastaturet:

  1. Skriv OSK i Windows-søgelinjen nederst på skærmen, og vælg On-Screen Keyboard-appen, når den dukker op.

    Image
    Image
  2. Vælg tasten Options på skærmtastaturet.

    Image
    Image
  3. Vælg Tænd for det numeriske tastatur, og vælg derefter OK.

    Image
    Image
  4. Vælg Num Lock-tasten på skærmtastaturet.

    Image
    Image
  5. Tastaturen på dit fysiske tastatur burde nu fungere, og du kan fortsætte med at skrive som norm alt.

Anbefalede: