Hvad er filallokeringstabel (FAT)?

Indholdsfortegnelse:

Hvad er filallokeringstabel (FAT)?
Hvad er filallokeringstabel (FAT)?
Anonim

File Allocation Table (FAT) er et filsystem skabt af Microsoft i 1977 og bruges stadig i dag som det foretrukne filsystem til diskettedrevmedier og bærbare højkapacitetslagringsenheder som flashdrev og andre solid-state hukommelsesenheder ligesom SD-kort.

Hvad er FAT-filsystemet?

FAT var det primære filsystem, der blev brugt i alle Microsofts forbrugeroperativsystemer fra MS-DOS til Windows ME. Selvom FAT stadig er en understøttet mulighed på Microsofts nyere operativsystemer, er NTFS det primære filsystem, der bruges i disse dage.

Fileallokeringstabellens filsystem har oplevet fremskridt over tid, primært på grund af behovet for at understøtte større harddiske og større filstørrelser.

Lad os dykke ned i de forskellige versioner af FAT-filsystemet.

FAT12 (12-bit filallokeringstabel)

Image
Image

Den første udbredte version af FAT-filsystemet, FAT12, blev introduceret i 1980, lige sammen med de første versioner af DOS.

FAT12 var det primære filsystem til Microsoft-operativsystemer op til MS-DOS 3.30, men blev også brugt i de fleste systemer op til MS-DOS 4.0. Det er stadig filsystemet, der bruges på den lejlighedsvise diskette, du finder i dag.

Dette filsystem understøtter drevstørrelser og filstørrelser på op til 16 MB ved brug af 4 KB-klynger eller 32 MB ved brug af 8 KB-klynger, med et maksim alt antal på 4.084 filer på en enkelt diskenhed (når du bruger 8KB-klynger).

Filnavne under FAT12 må ikke overskride den maksimale tegngrænse på 8 tegn plus tre for udvidelsen.

En række filattributter blev først introduceret i FAT12, inklusive skjult, skrivebeskyttet, system- og volumetiket.

FAT8, der blev introduceret i 1977, var den første rigtige version af FAT-filsystemet, men havde kun begrænset brug på nogle af datidens terminal-stil computersystemer.

FAT16 (16-bit filallokeringstabel)

Den anden implementering af FAT var FAT16, først introduceret i 1984 i PC DOS 3.0 og MS-DOS 3.0.

En lidt mere forbedret version af FAT16, kaldet FAT16B, var det primære filsystem for MS-DOS 4.0 op til MS-DOS 6.22. Fra og med MS-DOS 7.0 og Windows 95 blev der i stedet brugt en yderligere forbedret version, kaldet FAT16X.

Afhængig af operativsystemet og den anvendte klyngestørrelse kan den maksimale drevstørrelse et FAT16-formateret drev være fra 2 GB op til 16 GB, sidstnævnte kun i Windows NT 4 med 256 KB-klynger.

Filstørrelser på FAT16-drev maksim alt op på 4 GB med understøttelse af store filer aktiveret, eller 2 GB uden.

Det maksimale antal filer, der kan opbevares på en FAT16-diskenhed, er 65.536. Ligesom med FAT12 var filnavne begrænset til 8+3 tegn, men blev udvidet til 255 tegn startende med Windows 95.

Arkivfilattributten blev introduceret i FAT16.

FAT32 (32-bit filallokeringstabel)

FAT32 er den seneste version af FAT-filsystemet. Det blev introduceret i 1996 til Windows 95 OSR2 / MS-DOS 7.1-brugere og var det primære filsystem til forbruger-Windows-versioner gennem Windows ME.

Den understøtter grundlæggende drevstørrelser op til 2 TB eller endda så høje som 16 TB med 64 KB-klynger.

Som med FAT16 kan drevfilstørrelser maksim alt være 4 GB med understøttelse af store filer slået til eller 2 GB uden. En modificeret version af dette filsystem, kaldet FAT32+, understøtter filer tæt på 256 GB i størrelse!

Op til 268.173.300 filer kan indeholdes på en FAT32-diskenhed, så længe den bruger 32 KB-klynger.

exFAT (Udvidet filallokeringstabel)

exFAT, første gang introduceret i 2006, er endnu et filsystem skabt af Microsoft, selvom det ikke er den "næste" FAT-version efter FAT32.

Denne er primært beregnet til at blive brugt på bærbare medieenheder som flashdrev, SDHC- og SDXC-kort osv. exFAT understøtter officielt bærbare medielagringsenheder op til 512 TiB i størrelse, men kunne teoretisk understøtte drev så store som 64 ZiB, som er betydeligt større end noget medie, der er tilgængeligt i skrivende stund.

Indbygget understøttelse af filnavne på 255 tegn og understøttelse af op til 2.796.202 filer pr. mappe er to bemærkelsesværdige funktioner i exFAT-systemet.

exFAT-filsystemet understøttes af næsten alle versioner af Windows (ældre med valgfri opdateringer), Mac OS X (10.6.5+), samt på mange tv, medier og andre enheder.

Flytning af filer fra NTFS til FAT-systemer

Filkryptering, filkomprimering, objekttilladelser, diskkvoter og den indekserede filattribut er kun tilgængelige på NTFS-filsystemet - ikke FAT. Andre attributter, som de almindelige nævnt i diskussionerne ovenfor, er også tilgængelige på NTFS.

I betragtning af deres forskelle, hvis du placerer en krypteret fil fra en NTFS-diskenhed i et FAT-formateret rum, mister filen sin krypteringsstatus, hvilket betyder, at filen kan bruges som en normal, ikke-krypteret fil. Dekryptering af en fil på denne måde er kun muligt for den oprindelige bruger, der krypterede filen, eller enhver anden bruger, der har fået tilladelse fra den oprindelige ejer.

I lighed med krypterede filer, da FAT ikke understøtter komprimering, dekomprimeres en komprimeret fil automatisk, hvis den kopieres ud af en NTFS-diskenhed og over på en FAT-diskenhed. Hvis du for eksempel kopierer en komprimeret fil fra en NTFS-harddisk til en FAT-diskette, vil filen automatisk dekomprimeres, før den gemmes på disketten, fordi FAT-filsystemet på destinationsmediet ikke har mulighed for at gemme komprimerede filer.

Avanceret læsning om FAT

Selvom det er langt ud over den grundlæggende FAT-diskussion her, hvis du er interesseret i mere om, hvordan FAT12-, FAT16- og FAT32-formaterede drev er struktureret, så tjek The FAT Filesystem af Andries E. Brouwer.

FAQ

    Hvordan reparerer jeg en filallokeringstabel?

    Brug Windows check disk-kommandoen til at rette FAT-fejl. Indtast CHKDSK X: /F /R (erstat X med drevbogstavet) for at formatere og reparere drevet.

    Hvilken filallokeringstabel bruger Android?

    De fleste moderne Android-enheder understøtter exFAT-filsystemet.

Anbefalede: