Subwoofere er ikke kun om at irritere naboerne

Indholdsfortegnelse:

Subwoofere er ikke kun om at irritere naboerne
Subwoofere er ikke kun om at irritere naboerne
Anonim

Key takeaways

  • Sonos er muligvis ved at lancere en mini subwoofer-højttaler.
  • Subwoofere tager belastningen af dine hovedhøjttalere og lader hver del gøre sit arbejde bedre.
  • Subs er ikke kun for hjemmebiografnørder.

Image
Image

Højttalerfirmaet Sonos er muligvis ved at lancere en ny mini-subwoofer til hjemmestreamere - men hvorfor har du brug for en subwoofer? Og er en 'mini' subwoofer ikke en slags oxymoron?

Subwoofere, som vi ved, tilføjer sub-bas til dit lydsystem, uanset om det er til musiklytning, film eller musikproduktion. Hvad vi måske ikke ved er, hvorfor de er bedre (eller værre) end blot at købe større, mere bas-kompatible højttalere. Svaret er - som du ville forvente - det afhænger af. Og mens generelt set, jo større subwoofer, jo bedre, kan du få mere end nok low-end oomph fra en beskeden størrelse enhed.

"Grunden til, at du har brug for en subwoofer, er simpelthen, fordi langt de fleste højttalere og monitorer ikke kan gengive bas nøjagtigt i 20Hz-80Hz-regionen," fort alte musiker og lydekspert Richard Yot til Lifewire via opslagstavlen. "I mange tilfælde vil [en subwoofer] være en langt mere overkommelig og fornuftig tilgang sammenlignet med at købe højttalere med fuld frekvensområde - hvilket vil være ekstremt dyrt."

Sub Standard

Et godt par højttalere skal gengive alle lyde, fra den laveste bas til den højeste hvin, lige godt og lige højt. Problemet er, at bas kræver meget mere kraft at skubbe ud og produceres bedst med en stor gammel højttalerkegle. At inkludere store kegler og kraftige forstærkere i almindelige stereohøjttalere bliver dyrt, hurtigt, selvom resultaterne kan være fantastiske.

Det er her, subwoofere kommer ind i billedet. Ved at aflaste basfunktionerne til en separat enhed, der er bygget til at få rummet til at rumle, fjerner du trykket fra hovedhøjttalerne. Og der er en anden fantastisk bivirkning ved en subwoofer: Du behøver kun én.

Mellem- og højfrekvensfrekvenser er meget retningsbestemte, hvorfor du retter dine højttalere mod lytterens ører, hvor det er muligt. Men sub-basfrekvenser er ikke retningsbestemte. Det er derfor, du kan slippe afsted med kun én subwoofer, og du kan gemme den væk, ude af syne, uden at ødelægge dens effekt - inden for rimelighedens grænser.

"Subwoofere skal dog placeres meget omhyggeligt," siger Yot, "og de skal finjusteres, så de ikke forstyrrer hovedskærmene."

Dette betyder også, at hele opsætningen kan være billigere, da du ikke sætter store bashøjttalere i to højttalere (selvom hvis du bor i en lejlighed, kan du måske undgå gulvet over din nabos soveværelse).

Jeg tror bestemt, at en mini-sub har sin plads i mindre opsætninger…

"Næsten alle stereohøjttalere - uanset størrelse - har en basfrekvens-roll-off, hvilket betyder, at de ikke vil gengive lyd under en bestemt frekvens," fort alte Ric Lora, grundlægger af ProAudioHQ, til Lifewire via e-mail. "Generelt gælder det, at jo mindre højttaleren er, desto højere er frekvensen af afrulningspunktet, hvilket skærer mere bas ud. Dette er grunden til, at mindre højttalere har en tendens til at lyde 'tinny'."

Men hvis din subwoofer tager sig af den lave ende, kan dine hovedhøjttalere fokusere på de højere frekvenser og stoppe med at kæmpe for at skubbe deres grænser. Du kan bruge mindre højttalere og stadig få en god samlet lyd.

Og en mini subwoofer?

Overraskende nok behøver en subwoofer ikke at være en stor, rum-raslende boks for at få arbejdet gjort. Den finske højttalerproducent Genelec, der anses for at være en industristandard inden for musikstudier og audiovisuelle opsætninger i museumskvalitet, sælger subs med 6.5-tommer drivere, hvilket er mindre end de kegler, du måske finder i almindelige stereohøjttalere. Tricket er, at de er dedikeret til lave opgaver, så de kan fungere godt.

Image
Image

Det vil sige, Sonos' rygter om mini-subwoofer kunne være en glimrende tilføjelse til et hjemmemusik- eller filmopsætning. Og det betyder, at du kan opleve den fulde effekt af dyb bas uden at skulle skrue alt op over 11.

"Jeg tror, at en mini-sub helt sikkert har sin plads i mindre opsætninger, især i situationer, hvor du er ude efter mere low-end detaljer, men på et lavere samlet lydniveau," siger Lora.

Billigere, mere praktisk, mindre og uden tvivl lige så godt som det større alternativ - det er svært at argumentere imod subwooferen. De er ikke længere kun til hjemmefilm.

Anbefalede: