Hvorfor har du brug for en centerkanalhøjttaler

Indholdsfortegnelse:

Hvorfor har du brug for en centerkanalhøjttaler
Hvorfor har du brug for en centerkanalhøjttaler
Anonim

Dagens vægt på hjemmebiografsurroundlyd kræver nye lydformater, modtagere og flere højttalere for at producere biograflydoplevelsen derhjemme. En af de vigtigste ændringer i overgangen fra stereo til hjemmebiografsurroundlyd er behovet for en dedikeret centerkanalhøjttaler.

Centerkanal og stereolyd

Stereolyd blev oprindeligt designet til at adskille optaget lyd i to kanaler (det er, hvad udtrykket "stereo" betyder), med venstre og højre kanalhøjttalere placeret foran rummet. Selvom nogle lyde kommer specifikt fra venstre eller højre kanal højttalere, blandes principvokaler eller dialog i begge højttalere.

Med vokalerne blandet for at komme ud af både venstre og højre kanal, skabes et "sweet spot", der er lige langt mellem venstre og højre kanal højttalere. Dette giver lytteren en illusion af, at vokalen kommer fra et fantom midtpunkt mellem venstre og højre kanalhøjttalere.

Image
Image

Selvom dette er en effektiv måde at præsentere vokal på, når du flytter lyttepositionen fra sweet spot til enten venstre eller højre, selvom de dedikerede venstre og højre lyde forbliver i deres relative positioner dikteret af venstre og højre højre kanal højttaler, vil (eller bør) positionen af vokalen flytte med dig.

Du kan også høre denne effekt ved at bruge stereoreceiveren eller forstærkerens balancekontrol. Når du drejer balancekontrollen til venstre eller højre, kan du høre vokalen ændre position tilsvarende.

Som et resultat, i en traditionel stereoopsætning, da vokalen kommer fra både venstre og højre kanal, kan du ikke styre positionen eller niveauet (lydstyrken) af centerkanalens vokal uafhængigt fra venstre og rigtige kanaler.

Centerkanal og surroundlyd

Surroundlyd giver en effektiv løsning på centerkanalproblemet ved to-kanals stereolytning.

I modsætning til stereo er der i en ægte surround sound-opsætning minimum 5.1 kanaler med højttalere fordelt som følger: front L/R, surround L/R, subwoofer (.1) og dedikeret center. Surroundlydformater, såsom Dolby og DTS, har lyde, der er blandet ind i hver af disse kanaler, inklusive lyde, der specifikt er rettet til en centerkanal. Denne kodning findes på dvd'er, Blu-ray/Ultra HD Blu-ray-diske og noget streaming- og udsendelsesindhold.

Image
Image

Som et resultat af, hvordan lyde blandes til surround-lyd, placeres den i en dedikeret centerkanal i stedet for at have vokalen/dialogen placeret i et fantomcentersted. På grund af denne placering kræver centerkanalen sin egen højttaler.

Selvom den tilføjede centerhøjttaler resulterer i lidt mere rod, er der klare fordele.

  • Ændring af lydstyrkeniveauer: Da den midterste kanal er adskilt fra venstre og højre frontkanal, kan dens lydstyrke ændres uden at ændre lydstyrkeniveauerne på venstre og højre frontkanal kanaler. Dette er praktisk, når du kompenserer for dialog/vokal, der er for lav eller for høj i et musik- eller filmlydspor, da du kan justere lydstyrken, der kommer ud af centerkanalhøjttaleren uafhængigt af resten af højttalerne.
  • Fleksibilitet: Selvom surround sound har sit eget "sweet spot", giver det en mere fleksibel lytteoplevelse. Mens det er ønskeligt at sidde i surroundlyden, er det ønskeligt, at når du flytter din lytteposition fra venstre mod højre, vil vokalen/dialogen stadig se ud til at komme fra midterpositionen (selv om den er i en vinkel væk fra midten af sweet spot). Dette er mere som det ville lyde i den virkelige verden, hvis en person t alte eller sang i den position, mens du bevæger dig rundt i lokalet.

surroundlyd uden centerkanalhøjttaler

Hvis du ikke har (eller ikke ønsker at have) en centerkanalhøjttaler i en surround sound-opsætning, er det muligt at "fortælle" din hjemmebiografreceiver via dens højttaleropsætningsmuligheder, at du ikke har har en.

Hvis du bruger denne mulighed, er det, der sker, at receiveren "folder" det, der ville være centerkanallyden, ind i venstre og højre fronthøjttaler, ligesom den ville gøre i en stereoopsætning. Som følge heraf har centerkanalen ikke et dedikeret centerankerpunkt og bukker under for de samme begrænsninger, der er beskrevet for vokal/dialog i stereoopsætninger. Du ville ikke være i stand til at justere centerkanalens lydstyrke uafhængigt af venstre og højre frontkanal.

Sådan ser en centerkanalhøjttaler ud

Du kan bruge en hvilken som helst højttaler (undtagen en subwoofer) til din centerkanal, men ideelt set ville du bruge en højttaler, der har et vandret, snarere end lodret eller firkantet kabinetdesign, som eksemplet vist nedenfor fra Aperion Audio.

Årsagen til dette er ikke så meget teknisk, men æstetisk. En vandret designet centerkanalhøjttaler kan lettere placeres over eller under en tv- eller videoprojektionsskærm.

Image
Image

Hvad andet skal man kigge efter i en centerkanalhøjttaler

Hvis du tilføjer en centerkanalhøjttaler til en eksisterende højttaleropsætning, så prøv at vælge det samme mærke og lignende mellemtone- og high-end frekvensrespons som dine primære venstre og højre højttalere.

Grunden til dette er, at hele lydfeltet til venstre, midter og højre skal lyde ens i dit øre. Dette omtales som "timbre-matching."

Hvis du ikke er i stand til at få en centerkanalhøjttaler med lignende egenskaber som dine venstre og højre frontkanalhøjttalere, hvis din hjemmebiografreceiver har et automatisk højttaleropsætningssystem, kan den muligvis kompensere ved hjælp af dens udligningsfunktioner.

En anden mulighed, som du kan prøve, er, hvis du sammensætter en grundlæggende hjemmebiografopsætning fra bunden, køb et højttalersystem, der inkluderer hele højttalermix-front venstre/højre, surround venstre/højre, subwoofer og midterkanal.

Bundlinjen

Hvis du opgraderer fra to-kanals stereo til en komplet hjemmebiografsurroundlydopsætning, er det op til dig, om du bruger en centerkanalhøjttaler, men her er de vigtigste ting, du skal overveje:

  • Audioankerpunkt: En centerkanalhøjttaler giver en specifik ankerplacering til dialog og vokal.
  • Juster lydstyrken uafhængigt: Lydstyrkeniveauet for en centerkanalhøjttaler kan justeres uafhængigt af de andre højttalere i et system, hvilket giver mere fleksibilitet til at afbalancere systemets samlede lyd.
  • Få en højttaler, der komplementerer dine andre højttalere: Når du køber en centerkanalhøjttaler, skal du overveje en, der har samme soniske egenskaber som dine venstre og højre fronthøjttalere.
  • Overvej en vandret højttaler: For at lette en optimal placering af centerkanalen bør du overveje en, der har et vandret design, så den kan placeres over eller under et tv eller en projektionsskærm og ideelt set placeret i lige stor afstand mellem fronthøjttalerne til venstre og højre kanal.

Anbefalede: