Hvad er et tastatur? (Computertastatur definition)

Indholdsfortegnelse:

Hvad er et tastatur? (Computertastatur definition)
Hvad er et tastatur? (Computertastatur definition)
Anonim

Tastaturet er det stykke computerhardware, der bruges til at indtaste tekst, tegn og andre kommandoer i en computer eller lignende enhed.

Selv om tastaturet er en ekstern perifer enhed i et desktop-system (det sidder uden for hovedcomputerens hus), eller er "virtuelt" i en tablet-pc, er det en væsentlig del af det komplette computersystem.

Microsoft og Logitech er nogle af de mest populære producenter af fysiske tastaturer, men mange andre hardwareproducenter producerer dem også.

Keyboard Fysisk beskrivelse

Image
Image

Moderne computertastaturer blev modelleret efter, og minder stadig meget om, klassiske skrivemaskinetastaturer. Mange tastaturlayouts er tilgængelige over hele verden (som Dvorak og JCUKEN), men de fleste engelsksprogede tastaturer er af typen QWERTY. Andre sprog har forskellige standardformater, såsom QWERTZ for tysk og AZERT for fransk.

De fleste tastaturer har tal, bogstaver, symboler, piletaster osv., men nogle har også et numerisk tastatur, yderligere funktioner som lydstyrkekontrol, knapper til at slukke for eller sove enheden, dedikerede programmerbare genvejstaster, taster, der lyser, når der trykkes på, eller endda en indbygget trackball-mus, der er beregnet til at give en nem måde at bruge både tastaturet og musen på uden at skulle løfte hånden fra tastaturet.

Tastaturforbindelsestyper

Mange tastaturer er trådløse og kommunikerer med computeren via Bluetooth eller en RF-modtager.

Kablede tastaturer forbindes til bundkortet via et USB-kabel, ofte USB Type-A-stikket, men nogle bruger i stedet USB-C. Ældre tastaturer tilsluttes via en PS/2-forbindelse. Tastaturer på bærbare computere er selvfølgelig integrerede, men teknisk set ville de blive betragtet som "kablede", da det er sådan de er forbundet til computeren.

Både trådløse og kablede tastaturer kræver en specifik enhedsdriver for at kunne bruges sammen med computeren. Drivere til standard, ikke-avancerede tastaturer skal norm alt ikke downloades, fordi de allerede er inkluderet i operativsystemet.

Tablets, telefoner og andre computere med berøringsgrænseflader inkluderer ofte ikke fysiske tastaturer. De fleste har dog USB-stik eller trådløse teknologier, som gør det muligt at tilslutte eksterne tastaturer.

Som tablets har stort set alle moderne smartphones tastaturer på skærmen, der dukker op, når du har brug for dem.

Bærbare og netbooks har integrerede tastaturer, men kan ligesom tablets have eksterne tastaturer tilsluttet via USB.

Tastaturgenveje

Selvom de fleste af os bruger et tastatur næsten hver dag, er der mange taster, du sandsynligvis ikke bruger, eller i det mindste ikke er sikker på, hvorfor du bruger dem. Nedenfor er nogle eksempler på tastaturknapper, der kan bruges sammen til at danne en ny funktion.

Modifier Keys

Nogle taster, du bør blive fortrolig med, kaldes modifikationstaster. Du vil sandsynligvis se nogle af disse i fejlfindingsvejledningerne her på denne hjemmeside; tasterne Control, Shift og "Image" er ændringstaster. Mac-tastaturer bruger Option- og Command-tasterne som modifikationstaster - se Windows-tastaturækvivalenter for Macs specielle taster for mere om det. alt="

I modsætning til en normal tast som et bogstav eller et tal, ændrer ændringstaster funktionen af en anden tast. Den almindelige funktion af tasten 7 er for eksempel at indtaste tallet 7, men hvis du holder Shift og 7-tasterne nede samtidigt, og-tegnet (&) vises.

Nogle af effekterne af en modifikationstast kan ses på tastaturet som taster, der har to handlinger, f.eks. 7-tasten. Taster som denne har to funktioner, hvor den øverste handling aktiveres med Shift-tasten.

Ctrl+C er en tastaturgenvej, du sikkert kender. Det bruges til at kopiere noget til udklipsholderen, så du kan bruge kombinationen Ctrl+V til at indsætte det.

Et andet eksempel på en modifikatortastkombination er Ctrl+Alt+Del, som kan bruges til at lukke ned, logge ud, få adgang til Task Manager, genstarte en computer og meget mere. Funktionen af disse taster er ikke så indlysende, fordi instruktionerne til brugen af dem ikke er lagt ud på tastaturet, som tasten 7 er. Dette er et almindeligt eksempel på, hvordan brug af modifikationstaster kan frembringe en effekt, som ingen af tasterne kan udføre på egen hånd, uafhængigt af de andre.

Alt+F4 er en anden tastaturgenvej. Denne lukker øjeblikkeligt det vindue, du bruger i øjeblikket. Uanset om du er i en webbrowser eller gennemser billeder på din computer, vil denne kombination øjeblikkeligt lukke den, du har fokus på.

Windows-nøgle

Selvom den almindelige brug for Windows-nøglen (dvs. starttast, flagtast, logotast) er at åbne startmenuen, kan den bruges til mange ting.

Win+D er et eksempel på brug af denne tast til hurtigt at vise/skjule skrivebordet. Win+E er en anden nyttig, der hurtigt åbner File Explorer. Win+X (åbner superbrugermenuen) er vores favorit.

Nogle tastaturer har unikke taster, der ikke fungerer på samme måde som et traditionelt tastatur. For eksempel inkluderer TeckNet Gryphon Pro-gamingtastaturet 10 taster, der kan optage makroer.

Ændring af tastaturindstillinger

I Windows kan du ændre nogle af dine tastaturindstillinger, såsom gentagelsesforsinkelse, gentagelseshastighed og blinkhastighed, fra kontrolpanelet.

Du kan foretage avancerede ændringer på et tastatur ved hjælp af tredjepartssoftware som SharpKeys. Dette er et gratis program, der redigerer Windows-registreringsdatabasen for at omdanne en nøgle til en anden eller deaktivere en eller flere nøgler helt.

SharpKeys er ekstremt nyttigt, hvis du mangler en tastaturtast. For eksempel, hvis du er uden Enter-tasten, kan du omdanne Caps Lock-tasten (eller F1-tasten osv.) til Enter-funktionen, hvilket i det væsentlige fjerner den tidligere nøgles muligheder for at genvinde brugen af sidstnævnte. Den kan også bruges til at tilknytte nøgler til webkontroller som Opdater, Tilbage osv.

Microsoft Keyboard Layout Creator er et andet gratis værktøj, der lader dig hurtigt ændre layoutet på dit tastatur. Little Tiny Fish har en god forklaring på, hvordan man bruger programmet.

Du kan også omtildele taster på et Mac-tastatur gennem Systemindstillinger.

FAQ

    Hvad er et mekanisk tastatur?

    Mekaniske tastaturer har fysiske kontakter under tasterne. Når du trykker på en tast, trykker du på dens knap og genskaber oplevelsen af at skrive på en skrivemaskine. Som et resultat kan mekaniske tastaturer hjælpe med at øge skrivenøjagtigheden.

    Hvad er et membrantastatur?

    Membrantastaturer har trykpuder i stedet for separate, bevægelige taster. Membrantastaturer giver ikke meget taktil feedback, hvilket gør dem udfordrende at bruge som computertastaturer.

    Hvad er et baggrundsbelyst tastatur?

    Baggrundsbelyste tastaturer har lys under tasterne, der oplyser bogstaverne og symbolerne på tasterne. Denne belysning gør tasterne synlige i omgivelser med svagt lys. De mest almindelige taster til at tænde tastaturlys på Windows-computere er F5, F9 og F11.

Anbefalede: