Sådan indtastes Umlaut-mærker på Mac og pc

Indholdsfortegnelse:

Sådan indtastes Umlaut-mærker på Mac og pc
Sådan indtastes Umlaut-mærker på Mac og pc
Anonim

Hvad du skal vide

  • Windows: Vælg Win+ R > enter charmap > dobbeltklik på tegnet > vælg Copy > Ctrl+ V for at indsætte, eller brug Alt + numerisk kode.
  • Mac: Tryk og hold Option+ u > skriv bogstavet, eller brug Character Viewer-programmet.

Denne artikel forklarer, hvordan man opretter en umlyd på en Windows-pc, en Mac og i HTML.

Hvad er en umlaut?

Det omlyds diakritiske mærke, også kaldet en diaeresis eller trema, er dannet af to små prikker over et bogstav, i de fleste tilfælde en vokal. I tilfælde af små bogstaver i erstatter disse to prikker den enkelte prik. De umlyd-diakritiske tegn vises på store og små vokaler:

Ä Ë Ï Ö Ü Ÿ
ä ë ï ö ü ÿ

Mange sprog, inklusive tysk, bruger umlyd. Nogle få af disse sprog har låneord på engelsk, som er ord engelsk lånt fra det andet sprog. For eksempel det franske ord naiv.

Omlyd-diakritikken overføres til engelsk, når den bruges i udenlandsk branding, for eksempel i reklamer eller til andre specielle effekter. Det populære isfirma Häagen-Daz illustrerer sådan brug.

Different Strokes for Different Platforms

Flere tastaturgenveje gengiver en umlyd fra tastaturet, afhængigt af platformen.

Windows-tastaturgenveje

På Windows-pc'er skal du aktivere Num Lock. Tryk og hold Alt-tasten nede, mens du indtaster den relevante talkode på det numeriske tastatur for at oprette tegn med umlyd-tegn.

store bogstaver Små bogstaver
Ä: Alt+0196 ä: Alt+0228
Ë: Alt+0203 ë: Alt+0235
Ï: Alt+0207 ï: Alt+0239
Ö: Alt+0214 ö: Alt+0246
Ü: Alt+0220 ü: Alt+0252
Ÿ: Alt+0159 ÿ: Alt+0255

Windows-tegnkort

Du skal bruge et numerisk tastatur for at indtaste numeriske koder. Tallene øverst på tastaturet, over alfabetet, fungerer ikke på denne måde.

Hvis du ikke har et numerisk tastatur på højre side af dit tastatur, eller Num Lock-tasten ikke er til stede på dit tastatur, skal du kopiere og indsætte accenttegn fra tegnkortet i Windows.

  1. Tryk på Win+ R for at åbne Run dialogboksen, og indtast dereftercharmap.
  2. Dobbeltklik på det tegn, du vil kopiere, så det vises i tekstboksen Tegn, der skal kopieres.

    Image
    Image
  3. Vælg Copy for at kopiere tegnet, hvorefter du kan indsætte det hvor som helst med Ctrl+ Vtastaturgenvej.

Windows-karakterkortet er også en fantastisk måde at lære, hvilke genvejstaster der producerer forskellige tegn. Vælg et tegn i tegnkortet for at se tastetrykoplysningerne nederst i vinduet, som beskriver, hvilke taster der danner det tegn.

Mac-genveje og tegnfremviser

På en Mac skal du trykke og holde Option nede, mens du skriver bogstavet u. Indtast derefter det bogstav, som du vil tilføje umlyden til.

Character Viewer-programmet i macOS er en anden måde at få adgang til disse speci altegn. Du kan komme dertil fra de fleste tekstbokse i de fleste programmer gennem menuen Edit > Emoji & Symbols.

Image
Image

En anden måde at få adgang til disse tegn på en Mac er at bruge PopChar X-programmet, som er ligesom en Mac-version af Windows Character Map-værktøjet.

Mobilenheder

På en iOS- eller Android-enhed kan du få adgang til umlaut-mærker ved at trykke og holde på en bestemt tast. Tryk og hold f.eks. tasten O nede, og skub derefter fingeren over til ö eller Öfor at bruge det i tekster, e-mails og andre dokumenter.

HTML

Computerprogrammører bruger Hypertext Markup Language (HTML), et grundlæggende computersprog, til at bygge, beskrive og definere indholdet af websider. Du finder det på næsten alle sider på nettet.

For at bruge HTML-koder til tysk og andre sprog til at gengive tegn med en umlyd, skal du skrive & (et-tegnet-symbolet), efterfulgt af bogstavet (som A), bogstaverne uml, og derefter et semikolon (;). Denne streng må ikke indeholde mellemrum mellem tegnene.

I HTML kan tegnene med en umlyd forekomme mindre end den omgivende tekst. For at få teksten til at flyde bedre skal du forstørre skrifttypen for disse tegn.

Anbefalede: