Sådan tilføjer du akutte accentmærker på Mac og pc

Indholdsfortegnelse:

Sådan tilføjer du akutte accentmærker på Mac og pc
Sådan tilføjer du akutte accentmærker på Mac og pc
Anonim

Hvad du skal vide

  • Mac: Tryk længe på bogstavet, og vælg derefter det tilsvarende nummer, eller klik på markeringeneller nummer i accentmenuen.
  • Windows: Vælg Num Lock > tryk Alt + nummerkode. Hvis du ikke har et numerisk tastatur, skal du bruge copy and paste.
  • Mobile enheder: Tryk længe på bogstavet, skub fingeren op til bogstavet med accent,, og slip.

Denne artikel forklarer, hvordan man skriver tegn med akutte accenttegn på Mac- og Windows-pc'er. Instruktionerne i denne artikel gælder bredt for alle Mac- og Windows-computere, men nogle trin kan variere afhængigt af tastaturet.

Hvad er akutte accentmærker?

Akute accenttegn, også kaldet diakritiske tegn, skråner til højre over toppen af visse vokaler og konsonanter. Latinske, kyrilliske og græske sprog bruger dem.

Engelsk har inkorporeret utallige spanske, italienske, franske og portugisiske ord, og mange af deres vokaler har accentmærket. For eksempel vises det franske og spanske ord café ofte på engelsk med accenttegn.

Akute accenttegn er på både store og små vokaler:

Á É Í Ó Ú Ý
á é í ó ú ý
Image
Image

Flere tastaturgenveje kan gengive akutte accenter på dit tastatur, afhængigt af din platform. Husk, at nogle programmer og computerplatforme kan have specielle tastetryk til at skabe akutte accentmærker.

Sådan fremhæver man bogstaver på Mac-computere

Indtast tegn med accentmærker på en Mac ved hjælp af Accent-menuen eller Emoji & Symbols-menuen.

Brug accentmenuen

På et Mac-computertastatur skal du få adgang til menuen Accent via tastaturinput.

  1. Hold det bogstav, du vil tilføje en accent til, nede i flere sekunder. En lille menu dukker op med forskellige accentmuligheder for det pågældende bogstav. Hver mulighed for et bestemt bogstav vises med et tal nedenunder.

    Image
    Image
  2. Tryk på t altasten for den version, du vil bruge på tastaturet. Eller brug din mus til at klikke på mærket eller dets nummer i accentmenuen.

    For at producere en a med accent skal du trykke på og holde a-tasten nede. Samtidig skal du vælge nummeret 2 på tastaturet eller klikke på nummeret 2 i accentmenuen med din mus.

  3. For den store version af tegnet skal du trykke på Shift-tasten, før du skriver og holder det bogstav, du vil fremhæve. Det symbol, du vælger, vises i dit dokument.

Brug Emoji- og symbolmenuen

For at bruge Emoji & Symbols-menuen (kaldet Special Characters i ældre versioner af softwaren), skal du placere din markør et sted, hvor du kan indtaste tekst.

  1. Klik på Rediger-menuen øverst på skærmen, og vælg Emoji & Symbols.

    Image
    Image
  2. Udvid menuen ved at klikke på ikonet i øverste højre hjørne.

    Image
    Image
  3. Vælg en symbolkategori fra venstre panel, eller indtast et symbolnavn i søgefeltet, og find det ønskede symbol i det centrale vindue.

    Image
    Image

Yderligere variationer af dette symbol vises i det højre panel. Hvis du f.eks. skriver accent i søgefeltet, vil du se tegn og variationer af alle typer accenter. Dobbeltklik på et symbol for at placere det i dit dokument.

Tilføj bogstaver med accent på Windows-pc'er

På Windows-pc'er skal du aktivere Num Lock. Hold Alt-tasten nede, mens du indtaster den relevante talkode på det numeriske tastatur for at oprette tegn med akutte accenttegn.

store bogstaver Små bogstaver
Alt+ 0193=Á Alt+0225=á
Alt+ 0201=É Alt+0233=é
Alt+ 0205=Í Alt+0237=í
Alt+ 0211=Ó Alt+0243=ó
Alt+ 0218=Ú Alt+0250=ú
Alt+ 0221=Ý Alt+0253=ý

Rækken af tal øverst på tastaturet, over alfabetet, fungerer ikke for numeriske koder. Hvis du ikke har et numerisk tastatur på højre side af dit tastatur, skal du kopiere og indsætte bogstavet med accent.

Lav accentmærker uden et numerisk tastatur på en pc

Hvis du ikke har et numerisk tastatur på dit pc-tastaturs højre side, kan du kopiere og indsætte accenttegn fra tegnkortet.

For Windows, find tegnkortet ved at klikke på Start > Windows Accessories > Character MapDu kan også klikke på Windows og skrive tegnkort i søgefeltet. Vælg det bogstav, du skal bruge, kopier det, og indsæt det i dokumentet.

HTML og accenter

Computerprogrammører bruger HTML (HyperText Markup Language) som det grundlæggende computersprog til at bygge websider. Den beskriver og definerer indholdet af en webside.

I HTML gengiver du tegn med akutte accenttegn ved at skrive & (tegn-tegn), derefter bogstavet (A, e, U, og så videre), ord acute, og derefter ; (et semikolon) uden mellemrum mellem dem. Hvis du f.eks. følger denne sekvens med bogstavet e, skulle det resultere i et e med et accenttegn.

I HTML kan tegnene med akutte accenttegn forekomme mindre end den omgivende tekst. Forstør skrifttypen for kun disse tegn, hvis dette er et vigtigt problem.

Bundlinje

Hvis du skriver på en iOS- eller Android-mobilenhed, skal du holde fingeren på det bogstav, du vil fremhæve. Du vil se en pop-up med de tilgængelige diakritiske tegn for det pågældende bogstav. Skub fingeren op til bogstavet med accent, og slip det for at placere det i et dokument eller en tekstbesked.

Andre diakritiske tegn

Den akutte accent er ikke det eneste diakritiske tegn, du lejlighedsvis har brug for. Find andre diakritiske tegn på samme måde som den akutte accent. Ofte brugte muligheder omfatter:

  • Graveaccenten (`).
  • Cedillaen er fastgjort til bunden af et bogstav, f.eks. i ordet facade.
  • The circumflex accent (ˆ).
  • Umlyden er to prikker over et bogstav, f.eks. i samarbejde.

Tilden har norm alt en dedikeret tast på tastaturet. På virtuelle tastaturer er tilden tilgængelig på samme pop-up som den akutte accent.

FAQ

    Hvordan tilføjer jeg et accentmærke i Google Docs?

    For at tilføje accenter i Google Docs skal du bruge Windows- eller Mac-tastaturgenveje. For at oprette symbolet med accent å på en Windows-pc skal du for eksempel holde Alt+0225 nede, og på en Mac skal du trykke påOption+e, en tastaturgenvej. Hold et snydeark i nærheden, hvis du ikke vil huske disse tastaturgenveje.

    Hvordan skriver jeg accenttegn på iPhone-tastaturet?

    Brug iPhones indbyggede tastatur til at skabe accentmærker og andre symboler. Tryk og hold på det bogstav, der kræver en accent. En række accentudgaver af brevet vises. Træk din finger for at vælge den korrekte accent eller symbol, og fjern derefter din finger. Dit valgte bogstav med accent vises.

    Hvordan tilføjer jeg accentmærker på en Chromebook?

    På din Chromebook skal du vælge klokkeslættet nederst til højre og derefter vælge Settings > Advanced > Sprog og Indgange Vælg derefter Input og slå Vis inputindstillinger på hylden Vælg tastatursprogkoden og det sprog, du vil skift til.

Anbefalede: